Ingyenes házhozszállítás

80.000,- Ft érték felett

Biztonságos gyors fizetés

SimplePay, PayPal

Egészségpénztári vásárlás

Könnyen, egyszerűen

Bemutatótermünk Szegeden

Közel 20 év tapasztalat

Blog

Törölközők mosása és gondozása

2023.06.29 15:56
Törölközők mosása és gondozása

Tippek a higiénia és az élettartam megőrzéséhez. Ebben a cikkben megosztunk néhány hasznos tippet, hogy hogyan tarthatod törölközőidet tisztán, színesen és puhán!

 

 

 

Tippek a higiénia és az élettartam megőrzéséhez

A törölközők nélkülözhetetlenek a mindennapi életünkben, hiszen segítenek tisztán, frissen és szárazon tartani bennünket fürdés után. Ahhoz, hogy a törölközőink hosszú élettartammal és frissességgel szolgáljanak, fontos megfelelően mosni és gondozni őket. Ebben a cikkben megosztunk néhány hasznos tippet, hogy hogyan tarthatod törölközőidet: tisztán, színesen és puhán!

Törölköző

 

Mosás közben mire figyeljünk? 

Szín szerint válogass! A törölközőket érdemes szín szerint válogatni a mosás során. A színes és fehér törölközőket külön kell mosni, hogy elkerüljük a színátvitelt és a fakulást. Használj mosógépben színesekhez és fehérekhez külön mosóprogramot.

Törölközőt csak törölközővel! Eltérő anyagösszetételű ruhaneműkkel, vagy például lepedőkkel nem érdemes együtt mosni, még takarékossági okokból sem. Mivel más anyagból készültek másféle mosási és szárítási programot igényelnek, ami nem csupán a mosás idejére, de a hőmérsékletére is vonatkozik. Másfelől a ruhadarabok kiálló részekbe, mint a gombokba, zipzárba bele is akadhatnak a törölközők szálai, ami szintén nem szerencsés.Fehér tiszta törölközők

Ne használj túl sok mosószert! A törölközők mosásakor fontos, hogy ne használjunk túl sok mosószert, mivel az felhalmozódhat a szálak között, és csökkentheti a törölközők nedvszívó képességét. Használj kevesebb mennyiséget, mint amit a mosószer csomagolása javasol.

Kerüld a lágyítót! Bár a lágyító kellemes illatot és puhább tapintást biztosíthat, hosszú távon csökkentheti a törölközők nedvszívó képességét. A lágyító réteget képezhet a szálakon, ami megakadályozza a víz felszívódását. Inkább hagyd ki a lágyítót, és helyette válassz hipoallergén és bőrbarát mosószert.

Szárítógépben nyugodtan szárítsd! Ha a törölközőt mosás után kitesszük a napra száradni, vagy fűtőtest mellé helyezzük, akkor, a szálak megkeményedhetnek. Ha viszont alacsony vagy közepes hőmérsékleten szárítógépben szárítjuk a törölközőinket, ugyanolyan puhák maradnak, mint újkorukban.

Kerüld a forró vizet! A törölközőket általában hideg vagy enyhe hőmérsékleten kell mosni. A forró víz idővel károsíthatja a szálakat és befolyásolhatja a törölközők színét és formáját. Ellenőrizd a címkét, és kövesd az ajánlott mosási utasításokat.

 

 

Milyen sűrűn cseréljük le törölközőinket?

Figyeld a kopást! A törölközők idővel kopnak és elhasználódnak. Ha észreveszed, hogy a törölköző szélén vagy közepén kisebb lyukak keletkeznek, vagy a szálak fakulnak és veszítik puhaságukat, akkor érdemes újat vásárolni. Általánosságban elmondható, hogy évente vagy kétévente érdemes cserélni a törölközőket a legjobb higiénia és komfort érdekében.

Törölközők váltása használat közben? A törölközőket rendszeresen cseréljük, különösen ha intenzív használatnak vannak kitéve, például sportolás vagy forró időjárás után. Az izzadság, a kosz és a baktériumok megtapadhatnak a törölközőn, és idővel kellemetlen szagokat okozhatnak. Használj mindig tiszta törölközőt a maximális higiéniáért!

Fehér, tiszta törölközők

 

És most vegyük sorba a tévhiteket !

Tévhit: A törölközőket mindig forró vízben kell mosni. Valójában a hideg vagy enyhe hőmérséklet is hatékonyan tisztítja a törölközőket, és megóvja őket a károsodástól.

Tévhit: A törölközőket bármilyen ruhaneművel lehet mosni. Fontos odafigyelni arra, hogy a törölközőket ne mossuk olyan ruhadarabokkal, amelyek szőrt vagy  szöszöket veszíthetnek. A szőrt vagy szöszöket kibocsátó ruhaneműk könnyen megtapadhatnak a törölközőn, és ronthatják az alapvető funkcióját.

Tévhit: Minél több mosószert használok, annál tisztábbak lesznek a törölközők!  A túl sok mosószer nemcsak a törölközők nedvszívó képességét csökkentheti, hanem a szálakat is károsíthatja. Fontos, hogy a megfelelő mennyiségű mosószert használjuk.

A törölközők gondozása és mosása fontos a higiéniához, a szín megőrzéséhez és az élettartam meghosszabbításához. Tartsd szem előtt a fenti tippeket, és gondoskodj róluk megfelelően. Így törölközőid hosszú ideig puha, friss és kényelmes lesznek a mindennapi használat során.

Figyeld a törölközők állapotát, és cseréld őket időben, hogy mindig tiszták és frissek legyenek. Ne feledd, hogy a törölközők higiéniai szempontból fontosak, ezért gondoskodj róluk rendszeres mosással és megfelelő gondozással.