Ingyenes házhozszállítás

80.000,- Ft érték felett

Biztonságos gyors fizetés

SimplePay, PayPal

Egészségpénztári vásárlás

Könnyen, egyszerűen

Bemutatótermünk Szegeden

Közel 20 év tapasztalat

Blog

Matrac választás a család legkisebb tagjának!

2023.01.23 14:39
Matrac választás a család legkisebb tagjának!

A gyerekágy fontos szerepet játszik az új családtag életében, hiszen ott tölti majd idejének nagy részét. A babák életük első hónapjaiban akár 17 órát is alszanak, így fontos, hogy a csöppség komfortosan érezze magát. Ha a baba boldog, a mama is boldog!

Mi pont ebben fogunk neked segíteni a cikkünkben, hogy könnyebb legyen a dolgod!

 1-4 éves gyermeknek matracot vásárolni nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Nagyon sok tényező befolyásolhatja választásunkat. A hazai piacon népszerű kókuszmatracok mellett sok más típusból válaszhatunk. De vegyük sorba, hogy milyen követelményeket állítsunk fel a baba matrac vásárlásakor!

 

Baby sleepEzeknél a típusú matracok felejtsük el a zónásítást! Ne akarjuk meggyőzni magunkat arról, hogy amelyik ágybetét számunkra jó, az neki is, hiszen nincsenek olyan nyomáspontok, mint egy felnőtt ember esetén.

A fejlődés és növekedés szempontjából kiemelkedően fontos a gerincoszlop, hát és nyak megfelelő alátámasztása, így ügyeljünk arra, hogy az első pár évben puha matracot ne válasszunk! 1 éves korig a háton fekvő pozíciót javasolják a babáknak. Természetesen az ébren töltött időben, felügyelet mellett tudatosan szoktatnunk kell a hason fekvéshez. Mikor már magától megtámaszkodik, és megtanulja fejét emelni könnyebb feladat lesz neki, ha keményebb fekvőbetéten gyakorolja. A süppedős, puha matracok sajnos nem adnak megfelelő alátámasztást ehhez a nagy lépéshez a fejlődésében!

 

A baba matrac kiválasztásánál a magasság is egy meghatározó tényező. Ne gondolkodjunk vastag matracokban, hiszen a legtöbb gyermekágy úgy van tervezve, hogy 6-12 cm magas matrac illeszkedjen bele úgy, hogy a leesésgátló még el tudja látni feladatát. A fekvőbetét pontosan illeszkedjen az ágyba! Ne legyen se kisebb, sem pedig nagyobb!

 

Ezen ágybetétek felülete simogató érzést kell, hogy nyújtsanak és kellemes tapintású, bőrbarát alapanyagból készüljenek, amik nem okoznak allergiát, hiszen a picik a környezeti hatásokra sokkal érzékenyebbek.

 

Na de nézzünk egy-két konkrét típust is!

 

A tiszta kókusz ágybetétek csecsemőkorban azért örvendenek nagy népszerűségnek, mert nagyon jól szellőznek, és kemény alátámasztást nyújtanak. Előnye, hogy nem szívja magába a folyadékot és a testnedvek könnyen elpárolognak. De talán, amit a legtöbb szülő különösen kedvel ezekben a termékekben, hogy az egész matrac ki-, illetve átmosható, ha levesszük a huzatot róla! Viszont számoljunk legalább 1 napos száradási idővel! Mindenképp előnyünkre válik egy vízhatlan matracvédő beszerzése is! Az kevésbé időigényes, mint egy matracmosás. Később hálásak leszünk érte!

 

Hátránya, hogy igazán nagyon kemény matrac, így a következő matrac választás már biztosan egy rugalmasabb alapanyagra fog esni. Ezek lehetnek kókusz/ latex, hideghab illetve ezen alapanyagok kombinációja.

 

Egészen pici kortól vannak hideghab matracok, ezekből is számos típus létezik, aminek csak a képzeletünk szabhat határt. Tapasztalataink alapján, ha nem is az első, de a második fekvőbetét választásakor a két féle keménységgel rendelkező matracok a legnépszerűbbek. Eljutottunk a gyermeknél a növekedés második szakaszhoz, ezáltal a mostani méretű kiságy jó pár évig velünk maradhat. A két oldalas matracok előnye, hogy eleinte a keményebb oldalt fogják a gyerkőcök preferálni, de ahogy cseperednek, jelentkezni fog az igény a puhább matracok iránt, hiszen elkezdenek oldalt aludni, és nem utolsó sorban súlyuk is növekedni fog, így kialakulnak a nyomáspontok.

 

A hideghab matracok rugalmasak és nagyon sok keménységben elérhetők a piacon. Időtállóságuk függ a habminőségtől. Fontos kiemelni, hogy a hideghabok anyagszerkezete nyitott, így elkerülhető a káros szén-dioxid visszalélegzés. Maga az alapanyag fejlődésének köszönhetően megjelentek már a piacon antibakteriális habok, melyek meggátolják a poratkák megtelepedését.

 

Memory habból és táskarugóból készült baba matracokat semmiképp sem ajánlunk! Nem fejteném ki bőven ebben a cikkben, de nem tartjuk alkalmasnak ebben a korban!  6-7 éves kortól már vannak megfelelő ifjúsági matracok ezekből az alapanyagokból, de addig kerüljük ezeket a típusokat!