Ingyenes házhozszállítás

80.000,- Ft érték felett

Biztonságos gyors fizetés

SimplePay, PayPal

Egészségpénztári vásárlás

Könnyen, egyszerűen

Bemutatótermünk Szegeden

Közel 20 év tapasztalat

Blog

Természetes szál tölteteink 1. rész

2022.11.02 14:28
Természetes szál tölteteink 1. rész

Pamut, a len és a vadselyem töltet. Mit is érdemes tudni ezekről az anyagokról pontosan? Az alábbi cikkünk elolvasása után választ kaphatnak ezekre a kérdésekre.

Pamut

PamutA pamut a gyapotnövény (Gossypium) magházát burkoló finom repítőszőr szála. A gyapotot kézzel vagy géppel takarítják be, a tokokat megszárítják, a rostszálakat kifejtik a tokból, és a rostot géppel leválasztják a magszemről, ez a magtalanítás, vagy egrenálás.

A pamut a legáltalánosabban felhasznált, leghagyományosabb, és ma is az egyik legfontosabb textilnyersanyag, amit elsősorban kiváló fiziológiai tulajdonságainak köszönhet. Minél hosszabb és minél vékonyabb szálú a pamut, annál értékesebb. Jó nedvességfelvevő képességgel rendelkezik (8,5%). Nedvesen megduzzad, szálai rövidülnek – mosáskor ezért zsugorodnak, „mennek össze” a pamutáruk.

Meglehetősen erős, amit az ún. szakító hosszal fejeznek ki: ez az elméleti hosszúság, amilyen hosszú szál saját súlya alatt elszakadna. A pamut szakító hossza fajtától függően 27–54 km (Összehasonlításul: a nylon szálé – ugyancsak a típusától függően – 40-60 km.)

A pamut szálból készült töltetekkel a pamut jellemzőinek köszönhetően elsősorban kiváló légáteresztő, nedvességfelvevő képességgel rendelkező, könnyű nyári paplanok készíthetőek belőle, amelyek biztosítják a pihentető alvás körülményeit a meleg nyári éjszakákon is.

A kártolt pamut töltettel készülő párnáink rugalmasságuknak és formatartó képességüknek köszönhetően biztosítják a fej és a gerinc megfelelő alátámasztását, megelőzve ezzel a megfelelő alátámasztás hiánya miatt reggelente gyakran tapasztalt nyak -és vállfájdalmat. A billerbeck a természetesen a pamut töltetű márkatermékeinkhez használt huzatanyagot is gondosan megválasztja, kizárólag pamut anyagot használunk, hogy megőrizzük a pamut kiváló tulajdonságait. A paplanok esetében a pamutszálhoz – a paplant könnyűvé, kellemesen simogatóvá tételéhez, esztétikus megjelenéséhez – szükség van valamennyi poliészter szál hozzákeverésére, amely nem rontja, ellenkezőleg javítja a paplan minőségét, kellemessé, komfortossá téve az alváskörnyezetet.

Pamutból készült termékeink:

Cottona paplanok

Andria párnák

Love story pamut paplanok

Len

 

LenA lent szép fénye, hűvös tapintása, nagy szakítóereje, rugalmassága, könnyű fehéríthetősége és színezhetősége teszi kedvelt textilipari nyersanyaggá. A legkülönbözőbb rendeltetésű szövetek készítésére használják, a vékony batiszttól a könnyű ruházati szöveteken át a nehéz műszaki szövetekig.

Közkedvelt háztartási célú felhasználásra (abrosz, szalvéta, lepedő, takaró), valamint dekorációs, bútoripari és kárpitosipari szövetek gyártására. Az ún. fél len szövetek pamut lánc- és len vetülékfonalakból készülnek. Jellegzetes felhasználási területük a háztartási törlők és olcsóbb lentartalmú szövetek. Nagy szilárdsága miatt díszletvászonnak, nagy méretű festményekhez festővászonnak használják. A len töltet tulajdonságai a pamutéhoz hasonlóak.

 

A len antibakteriális, nedvességfelvevő, párakiegyenlítő, gyorsan száradó képességét kihasználva kiváló nyári paplanok készíthetőek belőle. A paplanok tapintása hűvös érzetet kelt, ezért nagy melegben segíti a test hőszabályozását. A len kifejezetten magas nedvesség-felvevő képességű, természetes töltet. Képes saját súlya egyharmadának megfelelő mennyiségű nedvességet felszívni, jól szellőzik és nagyon gyorsan szárad, így azt paplanban használva a testünk a füllesztő, meleg nyári napokon is száraz marad.

Lenből készült termékeink:

Léna termékcsalád

Lotte paplanok

Vadselyem

 

VadselyemA tenyésztett selyemlepke hernyójának selymén kívül a textilipar egyes vadon élő lepkefajok hernyóinak gubószálait, az ún. vadselymet is felhasználja. Ez általában durvább és sötétebb színű a tenyésztett selyemhernyó selyménél. Évezredek óta az egyik legnemesebb, legtartósabb természetes alapanyagunk, amely a legtöbb ember tudatában drága alapanyagként él és eggyé vált az abszolút luxus, valamint a leggyengédebb tapintás fogalmával.

Mivel egy élő anyagról van szó, a selyem jól harmonizál az emberi szervezettel, az emberi bőrrel. Először is segít a hőháztartás megőrzésében: melegben hűt, hidegben fűt. A vízháztartás kiegyenlítésében is nagyon hasznos. A saját súlyának 300- szorosát képes vízből megkötni.

 

 

A pamuttal töltött termékekkel ellentétben, amelyek magukban tartják, a vadselyem töltetű termékek elvezetik a nedvességet. Ez mindenféle nedvességgel kapcsolatos gondon segít, mint pl. a túlzott verejtékezés, éjszakai izzadás és a testen kialakuló pattanásokon is. A vadselyem töltetű termékek rugalmas, erősen nedvszívó, nedvesség elvezető, nagyon jól szellőző, antisztatikus paplanok, természetes, komfortos, kellemes alváskörülményeket biztosítanak. A selyem természeténél fogva hipoallergén, mentes a poratkáktól.

Nyáron kifejezetten hűvös paplanok, köszönhetően a vadselyem előnyös fiziológiai tulajdonságainak. A selyemmel töltött paplanok hagyományos tisztítása napoztatással történik. Javallott a paplanokat havonta rendszeresen, de legfeljebb egy órán át, a direkt napfénytől védve, lehetőleg száraz időben szellőztetni. Ennek tisztító és tisztázó hatása van a selyemtöltetre, és átlagos körülmények között soha nem lesz szükség egyéb tisztításra. Amennyiben a paplan erőteljesen szennyeződne, úgy azt legfeljebb 30°C-os langyos vízben mossuk, hideg vízben többször öblítsük, és fektetve szárítsuk.

Vadselyemből készült termékünk:

Fergie paplanok

 

forrás: billerbeck.hu