Ingyenes házhozszállítás

80.000,- Ft érték felett

Biztonságos gyors fizetés

SimplePay, PayPal

Egészségpénztári vásárlás

Könnyen, egyszerűen

Bemutatótermünk Szegeden

Közel 20 év tapasztalat

Blog

A MEMÓRIA HABOS (Memory Foam) MATRACOKKAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

2022.08.18 14:21
A MEMÓRIA HABOS (Memory Foam) MATRACOKKAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 

Kérdés: ,,Nem érződik úgy, mintha egy gödörből gurulnék ki, amikor forgolódok a matracon, mivel az előzőleg felvette a formámat?"

Megtörténhet egy hűvösebb klímájú helyen, vagy egy olyan hálószobában, amit napokig hidegen hagytak. A memória hab hideg hatására keményebb lesz, és lassabban reagál, mint egy melegen tartott helyen.

Az anyag maga a test hőre is lágyul. Sokan azt hiszik, hogy a memória hab puhasága összefügg az anyag sűrűségével. Ez nem igaz. Függ, hogy milyen hőmérsékleten állították elő a habot, és ezen hőmérséklet is befolyásolhatja, hogy az a memória hab lassabb reagálású, vagy gyorsabb. Ahány gyártó, annyi féle memória hab létezik a piacon.  

Amikor ráfekszik egy hideg memória habos matracra, ön mély nyomást gyakorol arra a testével, és formázza azt. Mégis, ha egy ideig fekszik a matracon, a teste felmelegíti a hőre érzékeny anyagot, egészen a szélekig terjed a hatás, és ezzel kiküszöböli vagy nagyon lecsökkenti azt az érzést, mintha egy gödörben lenne. Bár nem túl jó ötlet elektromos lepedőt használni a memória habos matracon, de használhatja nagyon alacsony hőfokon, ha hosszabb ideig hideg időben volt.

 

Kérdés: ,,Melyik a legjobb memóriás matrac?"

Először is, lehetetlen lenne megmondani, hiszen mindenkinek más a legjobb. A matrac vásárlás igen szubjektív dolog.

Fontos tényező, hogy Ön a hátán, oldalán, vagy inkább a hasán fekve alszik.

Ha háton fekvő alkat, akkor egy keményebb matrac ideálisabb lehet, mint azoknak, akik hason vagy oldalt alszanak.

A túl kemény matrac oldalt fekvőnek kétségtelenül kényelmetlen érzéshez vezet a vállakban, és a csípőben, ott, ahol a súly összpontosul. Ha háton alszik szinte bármelyik matrac megfelelhet Önnek. Fontos, hogy az ágybetét rendelkezzen olyan magas memory hab réteggel, ami a gerinc hajlatát kitölti, ezáltal tehermentesíti azt. 

Ha hason alszik, vagy váltogatja a pózokat, akkor olyan szempontokat kell megfontolnia, mint a nyomáspontok a hason, és a mellkason, és hogy ezek miként befolyásolják a kényelmét. A túl magas memória réteg hason alvóknak nem ajánlott, hiszen nagyon belesüpped a test, ezáltal kellemetlen érzést eredményezhet. Ez alatt azt értjük, hogy 4-5-6 cm-es magas memória réteg még ideális lehet, de efölött már nem ajánljuk!

 Ezek után lényeges, hogy Ön milyen magas, mekkora a súlya, és ezek alapján is különféle válaszok lehetségesek.

Hadd válaszoljak néhány kérdésre, és utána megmondom, hogy melyik memória habos matracot ajánlom a különböző kategóriák szerint.

Ha Ön kevesebb, mint 180 cm magas, és nehezebb, mint 100kg, akkor mindenképpen több, mint 4 cm memória habbal (Memory Foam) ellátott matracra van szüksége.

Ez főként azért fontos, mert ha egy ilyen súlyú ember forgolódik, akkor vagy a térdén, vagy a könyökén emeli a súlyát, és „ráfeneklik” a memory réteg alatt lévő kemény habra, ettől pedig könnyen felébredhet. Másfelől, ha Ön 90 kg alatt van, akkor bizonyára elégedett lenne csupán 4 cm vastagságú fedőréteggel. Annak függvényében, hogy Önnek mi a kedvezőbb, egy keményebb vagy lágyabb matrac, ajánlatot tudok tenni a legjobb matrac kiválasztására.

Olyan egyéb tényezők is vannak, mint például, hogy melyik országban készül a memória hab, és milyen a sűrűsége, hiszen ezek mind elengedhetetlenek a legjobb kiválasztásában.

Ha Ön egyszerűen csak a legklasszabb, és a legjobb minőségű matracot keresi a piacon, akkor a Memory Programunkból TM ajánlanám a 6 vagy 8 cm vastag memory-val készült matracainkat,  hiszen itt Ön ki tudja választani a hideghab, és memory hab réteg vastagságát, illetve még azt is, hogy a memória hab milyen gyorsan reagáljon. A lassú hab keményebb érzést, amíg  a gyors hab puhább érzést biztosít. Ezért a keményebb érzést nyújtó habot ”HARD”,  a gyorsabb habot pedig „SOFT” habnak hívjuk.

 

Kérdés: ,,Mik a főbb különbségek a memória habok minőségét illetően?"

Sok tényező határozza meg a minőséget, de a legfontosabb a habsűrűség. A hab sűrűsége egyenes arányban van az általa nyújtott alátámasztással. Általánosságban mondhatjuk, hogy minél sűrűbb a memory, annál jobb a minőség. A sűrűséget egy kb. 33 cm (33x33x33) oldalú kocka súlyában mérik.

A jó alátámasztást az emberi test számára minimum 50- 60 kg/m3 sűrűségű habbal már elérhető.

A könnyebb anyagok több levegőt tartalmaznak, így olcsóbbak, de nem támasztják alá megfelelően a testet, és nem olyan tartósak.

 

Kérdés: ,,Valóban olyan érzés, mintha le akarna esni az ember az ágy széléről, amikor ott alszik el, vagy ráül az ágyra?"

 Olyan, mintha csúszna a széle felé, amikor a szélén alszik, vagy amikor oda ül reggel, és felveszi a zokniját. Mégsem olyan érzés, mintha egy normál matrac szélén aludna. Én a matracom szélén alszom, és sosem okozott ez gondot. Néhány memória habos matrac már magába foglal egy „oldal süppedés gátló rendszert”, hogy ott is kényelmesen és nyugodtan alhasson.

 

Kérdés: ,,Használhatok matracvédőt ezekhez a matracokhoz?"

Nem ajánlott a vastag matracvédő használata, csak vékony, ami átereszti a hőt, mert a matrac a test hőjére, és nyomására igazodik/ reagál, és ha bármit a matrac és a test közé tesz, az megakadályozhatja, hogy a hő áramolhasson, pedig ez a legfontosabb funkciója. Létezik olyan vízhatlan matracvédő, amelyet kifejezetten a memória habos matracokhoz fejlesztettek ki, és így engedi, hogy a matrac átvegye a test hőjét. A fix huzatos, vagy L alakban zipzáras matracoknál is mindenképp célszerű egy vékonyabb matracvédő. Sok esetben a nagyobb méretű matrac huzatok nem férnek be mosógépünk dobjába, így tisztításuk csak tisztítóban lehetséges.

 

Kérdés: ,,Olyan sokféle vastagságban lehet kapni memória habos matracot. Honnan lehet tudni, hogy melyik a legmegfelelőbb?"

Maga a matrac vastagsága személyes igénynek kell megfeleljen. Néhányan jobban szeretik a 20-22 cm vastagságút, de mások megelégszenek a 16 cm-es matrac magassággal is.

A 16 cm valószínűleg az a minimum vastagság, ami megfelelhet hosszútávon, mert a memóira réteg alatt más rétegek is vannak, melyek alátámasztanak.

Az egyetlen dolog, ami az alátámasztás minőségét meghatározza, az a sűrűség és a magasság a memória haboknál. Ajánlom a legalább 4 cm vastagságú memória réteget. Mindig kérdezzen rá a memória hab magasságára, mert attól, hogy egy matrac vastag, még nem jelenti azt, hogy a memory is vastag. A 2 cm magas memory réteg sajnos csak egy marketing fogás, hiszen ez a magasság nem képes ellátni azokat a jótékony adottságokat, amiket egy memory réteg nyújtani tud. Fontos, hogy ha memória habos matracot választunk, akkor legalább ez 4 cm-es memory réteggel rendelkezzen. 

 

Amennyiben további kérdései merülnének fel, ne habozzon, tegye fel nekünk az ismert elérhetőségeinken. >>>