Ingyenes házhozszállítás

80.000,- Ft érték felett

Biztonságos gyors fizetés

SimplePay, PayPal

Egészségpénztári vásárlás

Könnyen, egyszerűen

Bemutatótermünk Szegeden

Közel 20 év tapasztalat

Blog

Derékfájdalmak és matracválasztás

2022.12.19 14:35
Derékfájdalmak és matracválasztás

A matracválasztás egy igen szubjektív dolog. Hogy kinek melyik a jó matrac, nagyon eltérő, és embereként megosztó. Viszont van néhány ,,recept” , ami egyaránt hasznos lehet bárki számára.

Sajnos a hátfájás jelen századunkban egy népbetegség, mellyel nagyon sok honfitársunk küzd. Kialakulásának okai közé számtalan tényező sorolható. A mozgásszegény életmód, gerincoszlop egyoldalú terhelése, izom eredetű fájdalmak, gyulladás, de az is , ha munkánk során órákon át kényelmetlen pozícióban dolgozunk. Sőt még közérzetünk, lelki állapotunk miatt is fájhat a derekunk.

Derékfájás elkerülése egy jól megválasztott matraccalEzen probléma enyhítésére matracunk lecserélése is megoldás lehet, hiszen előbb – utóbb minden fekvőfelület alapanyaga elhasználódik, idővel elfárad.

Ennek következtében éjszakai alvás során már gerincoszlopunkat nem támasztja alá megfelelően. Javasoljuk 8-10 évente matracunk cseréjét, hogy megelőzzük ezen okból kialakult fájdalmakat.

 

Persze sok más tényező is befolyásolhatja/ okozhatja derékfájdalmainkat, és teljes megszűnéséhez életmód váltás is szükséges, de nagyban tudjuk javítani napközbeni közérzetünket, ha gerincünk megpihen az éjszaka folyamán. Azaz, ha számunka megfelelő fekvőbetétet használunk.

 

Sokszor azt halljuk, hogy minél keményebb egy matrac, annál jobb. Nem igazán. A túl kemény matrac az izomzat túlzott feszüléséhez vezethet. Ágyéki csigolyáink is ebben az esetben megfeszülhetnek, hiszen a matrac nem enged annyit, hogy a medencecsontot megfelelő mértékben befogadja. Szakemberek javasolják, hogy tegyünk egy párnát lumbális gerinc védelem miatt a térdeink alá, ezzel is tehermentesíteni tudjuk ágyéki csigolyáinkat.

 

Több tanulmány is kimutatta, hogy ez a fabula teljesen alaptalan és nem felel meg az igazságnak, hiszen ha testi adottságaikhoz mérten feszesebb matracot választunk, akkor a  vállunkban, csípőkben elnyomjuk vérkeringésünket oldalt alvás során.  Háttal fekvés közben pedig gerincünk feszes marad, így esélyt sem adunk neki, hogy az egésznapos ,,munka” után megpihenjen. Egy  másik értekezés szerint, mely a The Lancet orvosi szaklapban jelent meg, arról olvashatunk, hogy a félkemény matraccal hatékonyabb tudjuk enyhíteni derékfájdalmainkat, mint a keménnyel. Persze ez alól is vannak kivételek.

 

De miért pont a félkemény?

Mivel gerincoszlopunk három hajlattal rendelkezik, ezért a nagyon feszes, nagyon egyenes matrac ezt nem képes lekövetni. Viszont a félkemény matracok már képesek lekövetni, idomulni testünk/ gerincünk formájához. Ennek következtében alkalma van gerincünknek megnyúlni, porckorongjainknak kitágulni és ezáltal regenerálódni.

 

Matrac választásunkat befolyásolhatja testsúlyunk is. Minél nehezebbek vagyunk, célszerű annál keményebb fekvőhelyet választanunk a megfelelő alátámasztás érdekében. Ekkor is törekedjünk a párnázóréteg megfelelő vastagságára és alvási pozíciónkat is vegyük figyelembe! Kutatások bizonyították, hogy az ,,átlagos” testfelépítésű emberek körében a félkemény matracok tudták úgy a gerincet alátámasztani, hogy nem alakultak ki nyomáspontok és megfelelő volt a súlyelosztás. Ez persze egy háton fekvő személynél jelenthet kicsit keményebb típusú ágybetétet is, hiszen kevesebb nyomásponttal kell számolnunk. Amig egy oldalt alvó vagy hason alvó személy a középkemény vagy lágyabb matracokat preferálja, hiszen náluk a nyomáspontok száma is jóval nagyobb.

 

Az alvásszakértők a háton illetve az oldalt alvást tartják a gerinc számára legegészségesebbnek. Hiszen ezen alvási pozícióban a gerinc természetes hajlatai megfelelő alátámasztást kapnak. A hason alvás kerülendő, mert gerincünk egy megerőltető ívet vesz fel, így sajnos feszül. Ha nagyon nem tudunk leszokni a hason alvásról, feltétlenül tegyünk egy párnát a csípőnk alá, hogy legalább az alsó gerincszakaszt picit tehermentesítsük!

 

Az hogy milyen alapanyagból épül fel/ tevődik össze ágybetétünk, ebben a kérdéskörben nem játszik szerepet , hiszen egy rugós, memória habos, latex vagy hideghab, és még sorolhatnám… ugyanúgy alkalmas a gerincoszlop tehermentesítésére.

 

Sokaknak eszébe sem jut , de nagyon fontos az ágy mérete is. Kis méretű matrac esetén sokszor előfordul, hogy éjszaka csak forgolódunk, sehogy sem jó. És igen, van összefüggés. Minél nagyobb helyünk van aludni, annál mélyebben alszunk, és jobban kitudjuk nyújtani végtagjainkat. Egy kisebb hely ebben korlátoz minket és nehezebben váltunk fekvő helyzetet. Felnőtt ember esetén mindenképp legalább 90 cm-es ágybetétet javaslunk és magasságunkhoz képest legalább 20 cm-el legyen hosszabb a matrac.

 

Ha egy kirándulás, rokonlátogatás során jobban alszol, mint otthon, feltétlen jegyezd meg a matrac típusát vagy keménységét, hogy legyen viszonyítási alapod! Ez alapján könnyen tudsz majd számodra megfelelő matracot választani! Ha a jelenlegi matracon fáj a csípőd, vállad, semmiképp se válassz nagyon kemény matracot következőleg!

 

És mivel segíthetünk még?  

A megfelelő fekvőhely kiválasztása mellett tornázzunk! Nagyon fontos, hogy erősítsük meg a gerinc körüli izmokat és növeljük hátunk terhelhetőségét! Az is tévhit, hogy ha fájdalmaink vannak, kíméljük hátunkat. Jobb, ha visszatérünk a hétköznapokhoz, hiszen a hátfájdalmak zöme azért alakul ki, mert izomzatunk gyenge. Sajnos fekvéssel ez változni nem fog. Kifejezetten hasznos az úszás, és erre kifejlesztett talajgyakorlatok végzése. Válasszunk olyan széket, ha ülő munkát végzünk, mely a csípőt és a térdeket egy szintben tartja! És nem utolsó sorban vigyázzunk testsúlyunkra, hiszen ha túlsúlyosok vagyunk a többletsúly megterheli gerincünket. Mi csak abban tudunk segíteni, hogy hogyan pihenjen helyesen!